Skip to main content

Met iDEAL wedden op Paardenrennen en Paardensport

Paardenrennen is een van de oudste en meest fascinerende sporten. Het is een competitieve sport waarbij paarden worden gebruikt om tegen elkaar te racen. De geschiedenis van paardenrennen gaat terug tot de Griekse en Romeinse tijd, waar het als een gewone vorm van vermaak werd gezien. Tegenwoordig wordt paardenrennen over de hele wereld gevolgd, met speciale aandacht voor de belangrijkste wedstrijden zoals de Grand National in Groot-Brittannië en de Kentucky Derby in de Verenigde Staten.

paardenrace

In Nederland worden de races voornamelijk georganiseerd door de KNSH, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNSH). De NPRB stelt regels en voorschriften op voor paardenrennen, zoals het vaststellen van de klasse en de lengte van de race.

Wil je direct wedden met iDEAL bij een Nederlandse bookmaker op Paardenrennen? De volgende bookmakers hebben deze betaalmethode beschikbaar:

Geen legale bookmakers beschikbaar via deze site door aangepaste reclameregels per 1 juli 2023.

In Nederland kan je de renbaan Duindigt in Wassenaar bezoeken, daarnaast kan je ook in Alkmaar en Wolvega. In Belgisch Vlaanderen zijn er meer opties te vinden.

In veel landen wordt paardenrennen als een formele sport georganiseerd, waarbij renners en renpaarden worden getraind en aangemoedigd om wedstrijden te winnen.

Wedden op verschillende koersen

Paardenrennen kan op verschillende manieren worden beoefend, waaronder platte koers (waarbij paarden op een vlak parcours racen), hindernisrace (waarbij paarden over hindernissen springen) en draft race (waarbij paarden aan een wagen worden gespannen). Er zijn verschillende soorten weddenschappen die bij paardenrennen kunnen worden geplaatst, waaronder weddenschappen op de winnaar van de race (of bijvoorbeeld een Top 3).

In totaal zijn er volgens de KNHS een 8-tal verschillende paardensporten in Nederland. Zo is er ook nog springen, mennen, eventing, voltige, reining (Western) en endurance. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende paardensporten waar je op kan wedden.

western rijden
Western rijden is ook in Nederland behoorlijk populair.

Dressuur als wedoptie

Dressuur is een discipline binnen het rijden van paarden. Het is een kunstvorm die zich kenmerkt door het streven naar perfecte harmonie tussen ruiter en paard. Dressuur is afgeleid van het Franse woord ‘dressage’, wat ’training’ betekent.

Het doel van dressuur is om de relatie tussen de ruiter en het paard te versterken, door middel van verschillende oefeningen, die zowel de fysieke als mentale vaardigheden van het paard ontwikkelen. Dressuur kent een verscheidenheid aan oefeningen die gebruik maken van verschillende bewegingen, zoals loopgang, draf, galop, voltes en pirouettes.

Dit is een discipline waarbij de basisprincipes worden toegepast om de prestaties van het paard te verbeteren en om ervoor te zorgen dat het paard comfortabeler wordt in het werk. Daarnaast moet dressuur ook esthetisch aantrekkelijk zijn. Er zijn verschillende gradaties in dressuur, die variëren van lagere niveaus tot het professionele niveau.

paarden springen
Een hindernisbaan valt onder Dressuur. Dit wordt meestal op snelheid gereden, elke fout die wordt gemaakt kan strafseconden opleveren.

Draftsport (aangespannen sport)

Drafsport is een paardensport waarbij de paarden tegen elkaar racen, meestal op een baan. De drafsport bestaat uit verschillende disciplines waarbij het klassieke paardenrennen de bekendste is. In elke discipline zijn er verschillende klassen voor paarden van verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus.

Het doel van de drafsport is om te zien welk paard de beste prestaties levert door zijn snelheid, vaardigheid en techniek.

aangespannen sport paarden

Paardenrennen is voor iedereen

Hoewel sommige mensen denken dat paardrijden alleen voor elite ruiters is bedoeld, is er ruimte voor iedere ruiter om plezier te beleven aan het rijden op eigen niveau – of dat nu racebaanwedstrijden of recreatief rijden betreft!

Paardensport kan wel veel geld kosten. De topdravers worden vaak gebruikt voor fokprogramma’s om betere paarden te produceren, daarbij wordt veel geld verdiend door de beste paarden te fokken.

Vragen of opmerkingen? Bezoek onze Contactpagina.

Wat kost gokken jou? Stop Op Tijd 18+

Problemen met (online)-Gokken? Bezoek dan Loket Kansspel voor Gratis Hulp.