Skip to main content

Matchfixing bij Sportwedstrijden

Je hebt vast al eens van dit fenomeen gehoord. Matchfixing is het manipuleren van het resultaat van een wedstrijd of onderdeel van een wedstrijd door een of meer betrokkenen.

Dit wordt vaak gedaan door spelers of andere officials zoals scheidsrechters te betalen om de wedstrijd op een bepaalde manier te spelen, zoals door bewuste fouten te maken of door bepaalde teamleden en/of tegenstanders te laten winnen.

Matchfixing is een vorm van oplichting waarbij mensen VEEL geld verdienen door anderen opzettelijk op te lichten, in de meeste gevallen de (online) bookmakers. Het is dus niet zo gek dat het een HOT-item is in Nederland, zeker nu online bookmakers legaal weddenschappen kunnen accepteren.

Op deze pagina leggen we uit wat Matchfixing is en wat er kan worden gedaan om dit te voorkomen. Liever online gokken bij een veilige bookmaker? Dan raden we de onderstaande partijen aan:

Geen legale bookmakers beschikbaar via deze site door aangepaste reclameregels per 1 juli 2023.

Matchfixing is natuurlijk niet toegestaan, speel alleen met geld wat je kan verliezen bij deze grotere aanbieders uit Nederland.

Wat is Matchfixing precies?

Er zijn verschillende manieren waarop matchfixing plaats kan vinden. Sommige spelers kunnen worden betaald om hun prestaties aan te passen, terwijl anderen hun prestaties kunnen aanpassen door hun tactiek te veranderen of bepaalde spelers te laten spelen.

Omdat je bij deze fraude iemand in de wedstrijd nodig hebt zijn er bepaalde sporten extra gevoelig voor dit fenomeen. Zo zie je het vaak terugkomen bij wedstrijden waarbij niet veel deelnemers zijn zoals 1 op 1 sporten. Bijvoorbeeld tennis, Darten, snooker en diverse vechtsporten. Ook E-sports lijkt bijzonder populair voor Matchfixing in de afgelopen jaren.

Bij voetbal gebeurt het vaak in de lagere divisies waar minder veel geld wordt verdiend. Vaak is geld dan ook de reden om hier als sporter aan mee te werken.

Om een wedstrijd om te kopen worden topsporters meestal via Social Media aangesproken. Officieel moeten ze hiervan een Melding maken in Nederland, normaliter gebeurt dit in de meeste gevallen niet.

Ook kunnen bepaalde personen of organisaties geld betalen om complete teams af te kopen of te dwingen naar eigen voordeel te spelen. Uiteindelijk kan dit grote gevolgen hebben voor de betrokken sporters, maar ook voor de sportorganisaties en fans.

Als een team of atleet wordt betrapt op deze vorm van oneerlijk spelen, kunnen ze worden geschorst of worden uitgesloten van competities. Dit kan leiden tot grote financiële schade, het einde van hun carrière en natuurlijk de behaalde eer.

Spotfixing binnen de Sport

Door expres bepaalde acties te maken kan de uitslag van een wedstrijd worden beïnvloed. Maar naast Matchfixing bestaat ook de term Spotfixing. Dit is het geval bij 1 bepaalde actie die niet de uitslag van het spel hoeft te beïnvloeden maar waar wel weddenschappen op worden geaccepteerd.

gele kaart spotfixing

Een gele kaart in een bepaalde minuut kan een vorm van Spotfixing zijn. Het valt op bij (online) bookmakers wanneer er verdacht veel inzetten zijn op een bepaalde actie, zoals een gele kaart voor een speler. Om deze vorm van spelmanipulatie te voorkomen zijn verschillende weddenschappen in Nederland verboden.

Matfixing is illegaal in Nederland

Matchfixing is illegaal in de meeste landen waaronder ook Nederland volgens de Wet op Kansspelen. Matchfixing kan leiden tot gevangenisstraf en andere sancties, zoals het verliezen van licenties, het verbieden van toegang tot stadions en andere sportfaciliteiten, boetes en het betalen van schadevergoeding aan sponsoren en toeschouwers.

Toch gebeurt het ook nog altijd in Nederland, ook in de Eredivisie.

Als maatregel heeft de KSA ingesteld dat bepaalde weddenschappen niet mogen worden aangeboden. Zo kan je bij het wedden op voetbal niet inzetten op de eerste corner, eerste kaart, overtreding, etc. Dit alles om het moeilijker te maken om een wedstrijd te manipuleren.

Nederlandse bookmakers maken Melding van ongewoon gedrag

Er zijn diverse bookmakers die melding maken van ongewone inzetpatronen. Op deze manier proberen ze deze fraude in de toekomst te voorkomen, en ervoor te zorgen dat ze geen geld uitbetalen naar mensen die hierbij betrokken zijn.

Deze melding maken ze naar de FIAU en verschillende organisaties die wereldwijd bekijken of er verdachte patronen ontstaan tijdens sportwedstrijden. Een grote organisatie hierin is IBIA: International betting integrity associaton, Jack’s is hier lid van.

Snel geld verdienen is meestal de drijfveer bij deze vorm van criminaliteit.

Educatie en Maatregelen om Matchfixing te voorkomen

Om matchfixing te voorkomen, moet er meer educatie over het onderwerp plaatsvinden en moet er meer aandacht besteed worden aan het monitoren van wedstrijden. Er moet ook eerlijke prijzen uitgereikt worden aan alle betrokken partijen bij elke wedstrijd. De meeste sportorganisaties nemen ook maatregelen om matchfixing tegen te gaan, zoals het instellen van strenge regels en sancties voor degene die schuldig worden bevonden aan deze fraude.

Vragen of opmerkingen? Bezoek onze Contactpagina.

Wat kost gokken jou? Stop Op Tijd 18+

Problemen met (online)-Gokken? Bezoek dan Loket Kansspel voor Gratis Hulp.